Ascutirea daltilor de lemn

ganduri de lemn  scule tamplarie

Recunosc ca nu cunosc tainele a ceea ce se poate numi cu adevarat ASCUTIT, fie ca e vorba  de cutit sau topor, fie ca e vorba de o  dalta pentru sculptura. Imi aduc aminte ca era, de obicei, la intrarea intr-o piata, cate un domn cu o cutie cu  roata mare iar pe un afis scria cu majuscule: ASCUT CUTITE SI FOARFECI.

La vremea respectiva nu ma gandeam ca ascutitul unui cutit cu o lama de calitate ar fi vreo mare scofala. Dar acum, de cand am o oarecare tangenta cu sculptatul in lemn, si totusi fara a folosi macar vreo dalta recunoscuta pentru calitatea ei, imi dau dau seama ca atat materialul din care e realizat obiectul care are tais conteaza , cat mai ales felul cum e ascutit este un aspect mai mult de cat important.

Am vazut pe diverse forum-uri sau bloguri, oameni priceputi in aceasta arta ascutirii, si care afirmau ca prefera o scula mai de proasta calitate dar bine ascutita, decat o o scula foarte buna dar prost ascutita. O sa ii cred pe cuvant pentru ca stiau ce spuneau dar si pentru ca asta am vazut si din ciopliturile pe care le fac.

S-a intamplat , si nu o singura data, atunci cand lucram la cate o coperta de lemn a unei carti, sa folosesc mai usor o surbelnita pe care am reusit sa o ascut cum trebuie decat vreuna dintre daltile ce le am dar care erau foarte prost ascutite si din material de proasta calitate.

Tutoriale de ascutit sunt multe pe internet, de obicei in limba engleza, dar am gasit si un tutorial util in limba romana, pentru toti cei intersati de arta ascutirii.

Vezi aici tutorialul in care se arata modalitatea de ascutire a daltilor de sculptura in lemn.

 

foto:

Da mai departe:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *