Bolurile realizate de Jerry si Deborah Kermode

Bolurile realizate de Jerry si Deborah Kermode

Jerry si Deborah Kermode sunt doi artiști, soț și soție care împărtășesc o pasiune comună, aceea a prelucrării lemnului. Ei reușesc să facă o artă din realizarea bolurilor de lemn.

Cred că toată lumea știe cum arată un bol de lemn. O jumătate de sferă din lemn, scobită, ce poate fi folosită fie ca obiect decorativ, fie  ca atare, în bucătărie , la servirea mesei, pentru iubitorii de rustic.

Realizarea bolurilor din lemn se poate face ori în mod tradițional folosind un cuțit, o bardă și o teslă (un fel de toporișca cu tăișul curbat spre interior pentru scobirea interiorului bolului) , ori folosind tehnica mai modernă, adică un strung.

 

Strung pentru lemn Einhell BT-WW 1000, 350 W, 2480 RPM
Dă click pe pe fotografie pentru a vedea oferta de la Emag

 

 

Acum, că am spus și câteva cuvinte despre felul cum se realizează bolurile, să vă arăt și câteva dintre bolurile realizate de cei doi soți, Jerry si Deborah Kermode.

 

foto: http://www.jerrykermode.com
foto: http://www.jerrykermode.com
foto: http://www.jerrykermode.com

 

Ceea ce face aceste boluri unice, este partea superioară, marginea bolului care nu este indepărtată. Imperfecțiunea lemnului oferă fiecărui bol o personalitate aparte.

Pe site-ul personal, Jerry si Deborah Kermode dau detalii despre procedeul de realizare al bolurilor.

Jerry caută copaci căzuți, buturugi și crengi suficient de rezistente pentru a rezista operatiunilor ce urmează. După ce bucata de lemn este tăiată cu drujba, este apoi analizată pentru că nodurile și crăpăturile pot distruge toată munca. Lemnul fiind ales, este pus în strung și i se dă o forma generală de bol, cu pereți de 1.5-2 cm grosime. Este apoi lăsat la uscat cîteva luni, perioadă după care i se va da forma finală.

Până aici a fost treaba bărbatului. De finisajul final al bolului se ocupă Deborah Kemode. Aceasta se ocupa de șlefuire și ceruire.

 

foto: http://www.jerrykermode.com
foto: http://www.jerrykermode.com
foto: http://www.jerrykermode.com

 

Am găsit și doua filmări legate de procesul de realizare a unui bol de lemn. Primul video prezintă metoda tradițională iar cel de-al doilea arată utilizarea strungului în realizara bolurilor de lemn.

 

 

 

 

 

 

 

Da mai departe:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *