Căsuțe și biserici miniaturale realizate de Emil Stroie

Manastiri in miniatura realizate de Emil Stroie
Talentul este un subţirel izvor de munte. Trebuie să-i sapi calea în piatră şi să-l captezi cu înaltă osteneală. Gala Galaction

 

Îmi place citatul acesta pentru că se potrivește de minune cu lucrările artistului pe care mă gândeam să vi-l prezint astăzi.

Se numește Emil Stroie, iar lucrările pe care le face sunt de un rafinament aparte, calitate specifică satului tradițional românesc.

Simplitatatea si naturalul acestui spațiu, este redată de artist, la o scară mult mică, prin realizarea de machete din lemn, replici ale unor biserici și case din lemn.

Despre începutul său în realizarea acestor machete, Emil Stroie ne dă câteva detalii:

Trebuie să vă mărturisesc că provin dintr-o familie cu dragoste şi înclinaţie către frumos şi creaţie. Şi, poate, din această cauză am ales să mă îndrept spre modelism şi artizanat. Capitolul “modelism” este o latură a formaţiei mele de inginer pentru că, nu-i aşa, trebuie să ai şi o meserie “de viitor” ?!

Totul a început în jurul anului 1996 când, după o succesiune de locuri de muncă, am realizat că meseria de “angajat” nu mi se potriveşte şi m-am decis să încep o activitate pe cont propriu. În acest punct, am început cu o mică afacere având la bază producţia de mobilier din PAL după proiecte proprii.În scurt timp am reuşit să-mi creez un stil care, spre mulţumirea şi mândria mea, a avut succes.

După o perioadă de timp şi studiu în domeniul amenajării şi ambientării spaţiilor, am decis să renunţ la producţie şi să mă axez numai pe proiectare şi design de produs (tot mobilier), dar să introduc o componenta nouă, aceea de proiectare pentru design interior. Perioada a fost foarte prolifică şi am avut ocazia să particip la o serie de proiecte interesante.

Începând cu anul 2010, concomitent cu manifestarea apogeului crizei financiare globale (sau, poate, tocmai din aceasta cauză), am luat hotărârea ca, din nou, să schimb direcţia. Ca să fiu cât se poate de sincer şi de exact, aş spune că am revenit mai degrabă la calea normală şi adevarată. Şi aşa am ajuns în prezent, regândindu-mi traseul profesional şi reîntorcându-mă la mai vechea mea dragoste modelismul, miniaturile şi artizanatul din lemn.

Deznodământul poveştii mele este că, de abia acum, simt că am făcut alegerea corectă, că ceea ce fac mă reprezintă şi este modul în care vreau să lucrez şi să-mi petrec o mare parte din timp de acum înainte.”  

 

emil stroie macheta bisericuta-Gheghie 2
foto: http://www.artstroie.ro/
emil stroie macheta bisericuta-Gheghie
foto: http://www.artstroie.ro/

 

 

Amintirile noastre din copilăria petrecută la sat coincid desigur cu ale celor mai mulţi dintre cititori. Ne aducem aminte: vedeam satul aşezat oarecum înadins în jurul bisericii şi al cimitirului, adică în jurul lui Dumnezeu şi al morţilor.Lucian Blaga

 

 

emil stroie macheta bisericuta-Gheghie
foto: http://www.artstroie.ro/
emil stroie macheta bisericuta
foto: http://www.artstroie.ro/
emil stroie macheta
foto: http://www.artstroie.ro/
emil stroie casuta taraneasca
foto: http://www.artstroie.ro/
emil stroie macheta Casuta-cutiuta-2
foto: http://www.artstroie.ro/

 

Pentru mai multe detalii despre lucrările artistului Emil Stroie, vezi site-ul său personal.  

 

 

Da mai departe:

2 thoughts on “Căsuțe și biserici miniaturale realizate de Emil Stroie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *