Cum sa ai grija de mobilierul de gradina

Cum sa ai grija de mobilierul de gradina

Articolul de față se adresează in special celor care se bucură de o curte la casă unde și-au amenajat un mic loc de relaxare, un foișor sau o umbrelă cu cateva scaune, canapele sau fotolii unde să savureze o limonadă în după-amiezele cand temperaturile o iau razna.

Mobilierul de gradina, deși in multe cazuri rustic, din lemn solid si rezistent, nu este foarte diferit de mobilierul care se afla in casă, la adăpost. Ba mai mult, la mobilierul din curte, aflat tot timpul sub influenta directa a soarelui, umezelii, vantului si ploii, cu trecerile de la un sezon la altul, degradarea este mult mai rapida. Asta dacă nu se iau cateva măsuri de prevenire, menite să ocroteasca cat mai mult timp lemnul sau accesoriile din material textil.

Un prim factor care influenteaza lemnul, este acțiunea directă a razelor soarelui. Dacă v-ați construit un mic foișor care să va apere de soarele puternic al verii, ii puteți intoarce acest favor aplicand un strat protector de ulei de in si lac. Astfel va fi protejat și împotriva ploii și impotriva soarelui. Mobilierul, in schimb, e bine să îl lăsați la soare doar atata timp cat aveți  nevoie sa fie acolo. Dacă nu il folosiți, este mai înțelept sa îl ascundeți sub  umbrelă, in foișor sau intr-un cort de vară.

foto: http://www.energyproductsanddesign.com

Un alt inamic al mobilierului de grădină este murdaria care poate fi generată de păsari sau praful omniprezent. Cand nu e folosit, este bine ca mobilierul sa fie acoperit cu o prelată. Astfel va fi ferit si de razele soarelui si de ploaia care ar putea să decoloreze si să umfle mobilierul, mai ales dacă acesta nu este din lemn masiv. Treaba nu se termina cu o simplă acoperire. La fel cum in camera de locuit se adună praf de te întrebi pe unde intră și cum se poate aduna atata, in același fel, chiar și acoperită, mobila tot va prinde murdarie, fie de la praf, fie de la grăsimea ramasă de pe corp odata cu transpirația. In  acest caz, pur și simplu se spală totul cu o solutie de apă calduță cu săpun, apoi se clătește cu apă curată si se sterge.

 

foto: http://www.decoist.com

 

 

      Spuneam la început de accesoriile din material textil, precum pernele de pe scaune sau fotolii. Dacă nu se pot lua, este bine să le acoperiți cu o panză sau foliede plastic, iar daca pot fi luate, e bine sa fie puse într-o cameră, la adăpost de caldură sau umezeală. Cand vă vin musafirii în vizită, le scoateți si le așezați din nou la locul lor.  

 

Aceste sfaturi sunt valabile pentru mobilierul care va sta afară pe perioada verii, dar odata cu terminarea sezonului calduros, este bine sa adunați mobilierul, dacă este posibil, să îl ambalați in folie de plastic sau cutii de carton, apoi adăpostit intr-un loc uscat unde sa fie ferit de gerul iernii.

 

 

În cazul mobilierului rustic, realizat complet din lemn de esență tare, este suficient să îl ambalați în folie de plastic, pentru că fiind din lemn masiv, va trece cu usurință peste diferențele de temperatură.

 

foto: http://gardendesignforliving.com
Da mai departe:

2 thoughts on “Cum sa ai grija de mobilierul de gradina

  1. Am in gradina o masa cu cateva scaune dar nu le-am acoperit deloc. Imi placea peisajul iarna cand se asternea zapada peste ele. Problema e ca s-au cam deteriorat. Oare se mai pot restaura sau nu merita efortul?

    View Comment
  2. Depinde de gradul de deteriorare. Daca sunt putrezite, nu cred ca mai merita efortul. Dar daca inca mai este lemn sanatos , se poate slefui lacul sau vopseaua deteiorata, il vopsiti/lacuiti din nou si o sa aiba un alt aspect.

    View Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *