Cum să îți alegi biroul pentru calculator?

Cum să îți alegi biroul pentru calculator?

Calculatoare, tablete, laptop-uri. E clar că trăim într-o lume care depinde deja de toate aceste tehnologii.

Acasă sau la serviciu, calculatoarele, indiferent de dimensiuni, sunt prezente.

Designerii de mobilier  s-au adaptat și ei, de multă vreme, noilor tendințe, oferind soluții pentru orice spațiu. Indiferent că este vorba de un spațiu mare, sau de mansarda unei case, fie, în stil tradițional sau hi-tech, mobilierul de birou se găsește într-o gamă largă de modele.

Așa stând lucrurile, atunci cum alegem biroul pentru calculator ? După ce criterii să ne ghidăm?

Dacă îți dorești doar un simplu birou, oarecum neutru din punct de vedere estetic, dar care să iși facă treaba de birou pentru calculator, atunci lucrurile sunt simple. Intri în cel mai apropiat magazin de mobilă și achiziționezi biroul care îți place.

Dacă, în schimb, vrei să duci lucrurile puțin mai departe și dorești ceva care să îndeplinească funcțiile dorite dar care să se și potrivească cu locul unde va fi amplasat, în acest caz începi cu întrebarea simplă : Ce fel de birou îmi doresc și în ce loc o să îl pun?

 

BIROURI MODERNE (CONTEMPORANE)

 

Prima categorie și poate cea mai întânită categorie de birouri, sunt cele moderne, contemporane. Materialele din care sunt realizate aceste sunt cele “moderne” (PAL), pe care nu poți spera că le lași moștenire strănepoților. Birourile moderne sunt gândite pentru a fi mai degrabă utile, decât aspectuoase.

Avantajele acestor tipuri de birouri sunt prețul foarte accesibil  și posibilitatea realizării unor modele de birouri  personalizate (datorită materialului, de obicei PAL sau MDF, din care sunt realizate).

Poate că tot la avantaje ar trebui adaugat și faptul că în realizarea birourilor moderne, este luat în calcul și modul în care pot fi mascate cablurile, astfel ca acestea să nu atârne în spatele biroului.

Aici avem două tipuri de birou, cele mici și discrete și cele tip office, pe care le întâlnești în birourile multi-naționalelor.

Birourile mici pot fi pot fi folosite și acasă, într-o zonă a camerei unde ai stabilit că va fi calculatorul. Birourile mici, chiar dacă seamănă de multe ori cu o simplă masă, sunt prevăzute cu locuri speciale pentru cabluri iar suprafațele nu sunt foarte strălucitoare, pentru a preveni reflexiile obositoare pentru ochi.

Birou Simplu, Wenge, 73 x 50 x 75 cm
Birou Simplu, Wenge, 73 x 50 x 75 cm
Birou New Pro, 73 X 75 X 45 Cm
Birou New Pro, 73 X 75 X 45 Cm
Birou Function, Tvilum coltul, 90 x 90 x 72 cm
Birou Function, Tvilum coltul, 90 x 90 x 72 cm
Birou Indiana Jbiu 2S, Pin Canyon, 78 x 120 x 65cm
Birou Indiana Jbiu 2S, Pin Canyon, 78 x 120 x 65cm

 

Birourile , tot moderne, sunt cele pe care le întalnim în birourile companiilor. Spre deosebire de cele precedente, acestea din urmă sunt vizibil diferite.

Sunt destinate birourilor bogate în spațiu sau departamentelor administrative din multi-naționale.

Câteva dintre caracteristicile acestor tipuri de birouri de lucru:

– spațiul de lucru este foarte mare

– prezența obligatorie a locurilor unde să fie ascunse cablurile de rețea, de alimentare sau de date

– au un loc special, un raft, undeva la înălțimea ochilor, unde să fie puse dosare sau acte în lucru

– parțial pot avea, o parte mai înaltă, tot din lemn, pentru intimitate

– sub birou se află obligatoriu un dulăpior cu sertare ce se pot încuia

Unele birouri, pot avea o parte fără colțuri, acestea fiind rutunjite. Motivul este simplu. Biroul poate fi folosit oricând pentru ședințe scurte.

 

Birou New York, 180 X 76 X 150 Cm
Birou New York, 180 X 76 X 150 Cm

 

 

BIROURI MOBILE

Birourile mobile sunt cele potrivite pentru o muncă temporară sau pentru o muncă part-time. Sunt compacte iar picioarele biroului au roți, pentru a putea fi mutat cu ușurință atunci când munca s-a terminat.

Ca și realizare, acestea sunt suficient de solide pentru a fi mutate cu întregul echipament electronic (calculator, monitor, imprimantă, cutii cu dosare) pe ele.  De obicei sunt realizate din metal.

Cablurile sunt legate în mănunchi, în partea din spate a biroului, pentru a nu incomoda la transport.

 

Birou PC Marsilia, Natur
Birou PC Marsilia, Natur

 

BIROURILE “ASCUNSE”

Nu toată lumea este fan al tehnologiei. Unii oamenii pur și simplu folosesc calculatorul strict pentru munca de birou, apoi nu vor sa mai vadă monitorul în fața ochilor.

Mai există cazul în care biroul de lucru și living-ul împart același spațiu. În aceste condiții, trebuie găsite spații speciale în care să fie depozitate calculatorul , monitorul, tastatura și imprimanta, atunci când nu sunt folosite.

 

ÎN LOC DE CONCLUZIE

Biroul ca de altfel, oricare alt spațiu, este foarte important atunci când ai nevoie de el. Trebuie să fie spațiul unde te simți în largul tău.

Chiar dacă munca este “virtuală”, spațiul nu trebuie să îți aducă o presiune în plus.

Biroul trebuie să fie suficient de mare încât să nu fii nevoit să pui dosarele pe monitor sau calculator , dar nici prea mare încât să îți ocupe toată încăperea. Scaunul trebuie să fie neapărat ergonomic. Multe ore de stat pe scaun la birou, pentru o perioadă îndelungată, pot afecta spatele. Materialele din care este realizat biroul depind de buzunarul fiecăruia.

 

Da mai departe:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *