Cum să îți decorezi casa în stilul retro

Cum sa iti decorezi casa in stilul retro

Ce înseamnă stilul retro?

 

Originile cuvântului retro, se află în franțuzescul retrograde, iar ca și curent cultural, a luat amploare în pragul celui de-al 2-lea război mondial. În esență, curentul retro definea orice manifestare artistică care presupunea refolosirea unor motive, tehnici sau materiale folosite în trecut. Curentul retro era ca o reamintire a unui trecut nu prea îndepărtat dar care nu mai putea fi considerat modern.

 

retro room 5
foto: http://barsandbooths.com

 

Caracteristici ale stilului retro

Unul dintre marile avantaje ale amenajărilor de interioare în stil retro  este ușurința achiziționării elementelor.

Până în 1960, interioarele erau decorate cu antichități. Odată cu apariția dupa 1960, în Londra, a magazinelor de caritate, se puteau achiziționa țesăturile, ornamentele și mobilierul necesare stilului retro. Deși cândva considerate învechite și fără de valoare, acum sunt puse din nou în valoare.

Apărut în pragul celui de-al doilea război mondial, atunci cînd nevoia de materii prime era acută, stilul retro apare ca un stil ce combină nou cu modernul, fără a-l lipsi de căldura, initimitatea și nostalgia unui cămin veritabil.

Stilul retro se caracterizează prin pereți simpli, vopsiți sau tapetați, cu culori diferite pentru fiecare parte a locuinței.  Spre exemplu, bucătăria și sufrageria erau zugrăvite cu culori pale (verde sau crem), în timp ce  dormitorul  mergea spre verde, albastru sau roz deschis.

Pentru podea era folosit parchetul de lemn masiv sau linoleum, iar în mijlocul încăperii se afla, de obicei, un covor mare decorat cu flori.

Draperiile erau scurte și simple, iar restul materialelor textile  erau simple sau cu diverse modele de dimensiuni mici.

O caracteristică a anilor 1940, era prezența radiourilor de mari dimensiuni, din lemn sau plastic (radioul era cea mai importantă sursă de informare în timpul războiului).

Ca și detalii, mânerele aparaturilor sau mobilierului, variau de la semi-rotund la cel în colțuri.

Perioada războiului mondial a fost și  perioada de început a utilizării plasticului în fabricarea obiectelor casnice. Apar foarte multe obiecte din acest material ușor de manipulat și ușor de întreținut și disponibil într-o gamă largă de culori.

Culorile predominante în stilul retro sunt cele foarte aprinse.

Mobilierul era de dimensiuni relativ reduse și ușor. Formele erau acelea care uneori erau duse la extrem. Mese, lămpi sau scurmiere, puteau avea forme triunghiulare sau curbe în forma rinichiului uman.

Alte obiecte decorative specifice stilului retro:

– chitara

– păpușile arlechin

– bolurile de plastic

– farfurii în diverse culori

– măsuța de cafea

– covorașe din lână sau piei de ied

– lămpa cu lavă

 

retro room 2
foto: http://9bytz.com
retro room 1
foto: http://www.thissortaoldlife.com
retro room 3
foto: www.ultraswank.net
retro room 4
foto: www.ultraswank.net

 

Sursa de inspirație: “The Home Styling sourcebook” – Lorrie Mack

 

 

 

 

Da mai departe:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *