Cum să îţi gândeşti spaţiile de depozitare

Cum să îţi gândeşti spaţiile de depozitare

Spatiul de depozitare.

Cât? Unde? Cum?

Poate că în procesul de amenajare al unui spațiu, cea mai mare provocare este găsirea unui echilibru între estetic și eficient. Oricât de degajat ai vrea să fie spațiul de locuit, nu poți scăpa de necesitatea depozitării lucrurilor.

Mobilierul , în special cel din perioada interbelică, din lemn sau pal, era destul de masiv, cu multe vitrine și rafturi, suficient de încăpătoare pentru toate lucrurile pe care omul se străduia să le adune în acele vremuri. Condițiile erau altele atunci, iar lucrurile erau mai greu de procurat, așa că trebuia să fii pregătit pentru depozitarea multor lucruri. Dezavantajul acestui mobiler era spațiul din încăpere pe care îl ocupa.  Cum vremurile s-au schimbat puțin, s-au schimbat și preferințele oamenilor. Societatea de consum, pune la dispoziție o mare varietate de produse, oriunde și oricum și la prețuri rezonabile, prin urmare omul având posibilitatea să achiziționeze ceea ce îi trebuie, atunci cînd îi trebuie (asta făcând abstracție de reducerile de Black Friday când omul cumpără și ceea ce nu îi trebuie, doar pentru că are eticheta cu preț redus). Așadar s-a diminuat puțin dorința de acumulare ( sau nu?). Aceasta a dus inevitabil și la reducerea spațiului de depozitare.

În noile condiții avantajul imediat a fost spațiul mult mai degajat al încăperii. Acum provocarea a rămas, cum am spus și la început, găsirea unor soluții eficiente în crearea spațiilor de depozitare. Piesele de mobilier fiind reduse la minim, spațiile de depozitare trebuiau integrate în noul design.

Indiferent care este destinația încăperii, spațiul de depozitare este prezent, ceea ce îl transformă într-un criteriu foarte important atunci când se ia decizia amenajării unui spațiu.

 

 


      Un design de calitate este combinația armonioasă dintre  estetic și practic. Una dintre cele mai importante calități ale unui spațiu de depozitare eficient  amenajat, este ușurința accesării lui. La ce bun un spațiu de depozitare dacă pentru a ajunge la un anumit lucru vei fi nevoit să cotrobăi și să golești toată încăperea? Este o operațiune care consumă timp și energie. Bucătăria , spre exemplu, poate fi un exemplu de amenjare eficientă sau din contră ineficientă a spațiilor de depozitare. Bucătăria este locul  câtorva operațiuni majore :  pregătirea alimentelor, gătit, curățarea locului și spălarea lui și a vaselor. Fiecare dintre aceste operațiuni are ustensile specifice: cuțite pentru pregătirea alimentelor ce vor fi gătite, vase pentru gătirea efectivă, prosoape și bureți pentru  curățat și spălat. Toate acestea trebuiesc depozitate eficient mai întâi pentru a avea un mediu de lucru sigur, iar în al doilea rând pentru a evita rutele amețitoare, du-te vino-ul necesar căutării prin locurile unde au fost depozitate toate lucrurile de care avem nevoie. Fiecare operațiune are propriile ustensile și acestea trebuie să se găsească în imediata vecinătate a locului unde se va desfășura respectiva activitate.

Sunt multe modele de mobilier care dispun de spații de depozitare ascunse. Acestea sunt foarte utile pentru depozitarea lucrurilor care nu au o utilizare zilnică, dar este bine să fie prin apropiere. Spațiile ascunse ale corpurilor de mobilier sunt avantajate doar de o funcționare ireproșabilă din punct de vedere al execuției: materiale și finisaje  de calitate.

 

foto: www.familyhandyman.com

 

Spre deosebire de aceste spații ascunse și rolul lor clar în amenajările interioare, avem spațiile de lucru care au locurile de depozitare cu conținutul la vedere, atât pentru estetic cât mai ales din considerente practice. De exemplu, în bucătărie este mai practic să iei tacâmurile dintr-un loc deschis (cutie, lădiță  armonios integrată în designul bucătăriei) decât să deschizi 1-2 sertare pentru a ajunge la ele.  

foto: http://www.apartmenttherapy.com

  Designul trebuie tot timpul să se împletească cu eficiența.    

 

 

Ne-am referit  mai mult la bucătărie, dar ce variante de optimizare a spațiului avem pentru dormitoare, living-uri și băi?

Mobilierul destinat dormitorului, indiferent cât de simplist ar fi designul acestuia, are spații destinate depozitării lucrurilor personale precum haine, cărți, fotografii, suverniruri. Cu puțină imaginație, o parte din spațiul de depozitare poate fi eliberat dacă tablourile și fotografiile care îți ocupă rafturile, le agăți pe perete. O să ai un interesant perete al amintirilor, o mică istorie în fotografii.

Cu mici modificări se poate elimina senzația de supra-aglomerare a camerei și puțin câte puțin dintr-o cameră ce părea “cameră de depozitare”, devine cameră de relaxare. Nu trebuie să elimini și acele obiecte care ajută la menținerea acestei stări.

 

foto: http://household6diva.com

 

Cărțile, deși pot ocupa spațiu semnificativ, ajută estetic. Pune cărțile mari în partea de jos a raftului iar pe cele mai mici, în partea de sus. În general rafturile destinate cărților sunt mai înguste și nu ocupă prea mult spațiu în cameră.

 

 

 

 

Bibliografie: “Book of design” – Mattew Line

Da mai departe:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *