Cum să îți pictezi rapid mobila cu motive florale

În majoritatea magazinelor ce comercializează articole necesare oricărei activități artistice, se află un raft plin de obiecte numite stencils sau șabloane. De obicei sunt din material plastic, flexibile pentru ca să poată fi utilizate cât mai mult timp.

La ce folosesc aceste șabloane?

Simplu. Iți oferă precizie, rapiditate si posibilitatea de a repeta un desen sau pictara unui model complicat pe suprafața unui obiect.

Ca să dau un exemplu mai la îndemână, mai ales că în poporul nostru este încă viu cultul cinstirii celor trecuți la Domnul, atunci când se face coliva care se duce la biserică, batrânii folosesc un șablon pentru decorarea finală, care se face cu praf de cacao. Sablonul de lemn are decupată uneori o cruce, alteori o icoană.

 

sabloane pentru coliva
foto: www.candelarte.ro

 

Ei bine, același principiu se aplică și în decorarea obiectelor. Se pune șablonul pe obiect și folosind fie un spray cu vopsea, fie o pensulă, se aplică culoarea. Odată aplicată vopseau dorită, se ia șablonul și maaaare minune! Pe obiect rămâne modelul de pe șablon, care de altfel ar fi luat mult mai mult timp pentru a fi pictat manual. Iar daca stencilul sau șablonul se dorește a fi aplicat pe întreaga suprafață a obiectului, se aplică repetând aceeași metodă.

Dacă dorești o personalizare mai aparte, să zicem vrei un anumit text sau poate ai desenat ceva de mână, scanezi foaia respectivă sau scrii într-un editor de text  cuvântul sau cuvintele dorite, le scoți la imprimantă. Aici vine treaba delicată pentru că va trebui cu o foarfecă, sa decupezi modelul imprimat pe hartie. După ce ai extras textul sau modelul de pe hârtie, pui coala pe suprafața dorită si aplici culoarea. După ce vei ridica coala, pe obiect va rămâne doar modelul.

 

 

    Acum că ne-am lămurit măcar în parte despre cum stă treaba cu stencil-urile, să trec la a arăta o metodă simplă și eficientă de a aplica modele complicate pe corpuri de mobilier.

Cauți în gospodărie bucăți vechi de perdea pe care aveai de gând să le arunci. Desigur, să aibă modelele florale care să îți placă și să ți le dorești aplicate pe mobilier. Tai perdeaua fâșii de lățimea rafturilor sau după dimensiunea spațiului unde dorești să aplici modelul.  Le așezi cu grijă ca să ocupe toată suprafața iar cu un spray cu vopsea, începi distracția. Acoperi cu vopsea toata suprafața cu perdea. După ce ai terminat, ridici ușor, vertical perdeaua, cu mare grijă să nu ștergi vopseaua de lemn. Cam acesta e principiul. Mai departe , totul ține de imaginația fiecăruia. Te poți juca cu mai multe modele de perdele. Dacă dorești să dai senzația de mobilier vechi, cu un șmirghel fin poți sterge din vopsea pe la colțuri, pe ici pe colo, aleatoriu, ca și în cazul mobilierului shabby chic.  

   Am găsit câteva imagini  pe site-ul lui Beth Kelsey care să arate ceea ce am povestit eu mai sus.

foto: http://kjohnson88.blogspot.it/
foto: http://kjohnson88.blogspot.it
foto: http://kjohnson88.blogspot.it

 

foto: http://kjohnson88.blogspot.it
foto: http://kjohnson88.blogspot.it
foto: http://kjohnson88.blogspot.it

 

 

 

Folosind aceeași metodă simplă, cu puțină răbdare se poate decora si personaliza orice.

foto: http://www.stencilrevolution.com
foto: www.younghouselove.com
foto: http://www.sew4home.com
foto: http://www.bloombakecreate.com
foto: http://www.stencil-maker.com
foto: http://momitforward.com

 

Dacă timpul te presează și ai nevoie de o metodă de a aplica un model, rapid și pe suprafață mai mare, iată una. Îți trebuie un sucitor de bucătărie, pe care lipești modelul sau bucata textilă care dorești să se imprime ca și model, aplici vopseaua și rulezi, ca și cum ai pregăti aluatul pentru gogoși.

Rezultatul…il vezi in fotografiile de mai jos.

 

foto: www.wonderfuldiy.com

 

 

 

Da mai departe:

3 thoughts on “Cum să îți pictezi rapid mobila cu motive florale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *