Decorarea interioarelor cu elemente tradiționale românești

Decorarea interioarelor cu elemente tradiționale românești

 “Hai, săriți peste covată,
S-aveți și voi câte-o fată
Dar săriți mai ‘năltișor,
S-aveți și câte-un fecior”

Am citit de câteva ori aceste versuri simple. Cuvinte de o puritate  și o sinceritate ce nu se putea găsi decât în inima omului de la sat.

Aceste cuvinte simple și naive, în aparență, ascund în ele însăși existența celor care le-au creat dar și a celor pentru care au fost create. Oamenii cu lucrurile și simțirile lor, un întreg cu rădăcini adânc înfipte într-o credință sinceră și puerilă… la prima vedere. Dacă citești versurile, aproape că pare greu de crezut cum cineva socotea că săritul peste o covată poate schimba un destin, sau mai multe.

arta populara
foto: http://cheilenereinfo.ro/
arta populara
foto: http://cheilenereinfo.ro/

În inima oamenilor de la sat, înainte ca spațiul acestuia să fie invadat de iluziile unei vieți moderne, bucuria și tristețea, la fel ca moartea și viața nu erau două evenimente distincte, decât ca și desfășurare în timp, unul care s-a întâmplat și unul care cândva va avea loc. Altfel, erau parte din viața de zi cu zi a omului de la sat.  Cel care a murit și s-a dus “dincolo”, nu mai era fizic, și acest lucru nu împiedica să i se cînte în continuare și să i se spună o rugăciune…la timpul prezent. Totul era acum și aici.

Botez, nuntă s-au înmormântare, lumea rădea sau plângea împreună.

Ei bine, cum era și normal, toate aceste trăiri și simțiri nu au rămas fără ecou nici în viața artistică a acestui peisaj, care în zilele “moderne”, ar putea părea arhaice și depășite. Momente prețioase au fost imortalizate în lemn și piatră iar ce nu a încăput acolo, a fost brodat pe pânză de in. Toate sunt pline de motive, de stilizări ale elementelor din natură sau din credințele populare.

 

Esenţial este ca undeva să rămână ceea ce ţi-a nutrit viaţa. Şi obiceiurile. Şi sărbătoarea de familie. Şi casa cu amintiri. Esenţialul este să trăieşti pentru a te reîntoarce. Antoine de Saint-Exupéry

 

Vremurile, oamenii s-au schimbat, s-au cel puțin, și-au mai schimbat punctul de vedere în ceea ce privește viața de la sat. Tehnologia a patruns pâna în cele mai izolate cătune. Cu toate acestea se poate sesiza o oarecare luptă de conservare a valorilor care, la drept vorbind, ne cam definesc ca nație.

Voit sau nu, putem observa cum mai toate domeniile au început sa adopte, măcar în parte , elemente care să reamintească de rădăcinile noastre ca popor. Au și de unde, pentru că dacă vorbim de folclorul românesc, vorbim de o imensă sursă de inspirație, diversificându-se și îmbogățindu-se cu noi elemente în fiecare zonă geografică.

 

 


  Amenajarea în stil rustic sau, mai nou, modern îmbinat cu elemente tradiționale, presupune o oarecare “nebunie”. Sunt mulți care și-ar dori  liniștea unei vieți ca la țară, dar cu confortul ce îl poate oferi doar orașul. Cu puțină informare, în orice locuință se poate crea o atmosferă tradițional-modernă.

Locuințele tradiționale aveau tot ceea ce omul avea de trebuință pentru traiul normal, dar pentru a crea o atmosferă similară, spre exemplu într-un apartament, nu este nevoie să fie înghesuite în el toate obiectele dintr-o încăpere tradițională. Câteva elemente vor fi suficiente pentru a crea contrastul nou-vechi.  

 

cheile nerei camera rustica
foto: http://cheilenereinfo.ro/

 

Stilul tradițional românesc nu este un stil simplist, ba din contră este foarte bogat în motive și simboluri.

Cine a avut ocazia de a vedea o casă tradițională țărănească, a putut să observe multitudinea de elemente. Nici un spațiu nu rămâne descoperit. Pereții sunt decorați cu carpete, de obicei având motive florale, bucăți de pânză țesute manual sau farfurii din ceramică.

Stilul rustic, după cum sugerează și numele, este strâns legat de viața la țară. Arhitectura presupune folosirea materialelor naturale (lemn, piatră și lut) iar decorațiunile ce împodobeau interioarele caselor aveau culori naturale, ca și cum culorile mediului înconjurător trebuiau să aibă o continuitate și in interior. Revenim de fiecare dată la aceeași comuniune a omului cu restul comunității dar și cu natura.  

 

CE ELEMENTE RUSTICE POT FI FOLOSITE ÎN INTERIOARELE MODERNE?  

Întrebarea este foarte potrivită dacă se încearcă crearea unei atmosfere rustice într-un mediu deloc rustic.

Ce elemente pot fi împrumutate din interioarele caselor tradiționale și îmbinate cu atmosfera modernă a orașelor?

La sat, o atenție deosebită se acorda țesutului covoarelor. Acestea erau foarte importante atât pentru decorarea pereților încăperilor, cât și pentru faptul că la un moment dat, făceau parte din zestrea viitoarei mirese.

Covoarele țesute manual pot fi considerate un accesoriu aproape indispensabil.

realizare raft rustic

Fețele de pernă, cuverturile, fețele de masă sau șervețelele brodate manual, combinate cu o veselă din lut și tacâmuri din lemn, sunt un al doilea ingredient important pentru crearea unei atmosfere rustice.

Mobilierul, obligatoriu trebuie să fie din lemn masiv, cu element sculptate. Tot din lemn masiv, ar trebui să fie și pardoseala și grinzile aparente care să străbată tavanul încăperii. Grinzile aparente se potrivesc mai bine unei case. Dacă acestea există deja, nu le acoperiți, ci doar lăcuiți-le folosind un lac aproape mat. Corpurile de mobilier, specifice satului, sunt cele cu multe rafturi și geamuri.

Icoanele sculptate în lemn sau pictate pe sticlă erau obiecte nelipsite din casele țăranilor, puse la loc de cinste.

Pe unul dintre pereții unei camere se poate agăța un covor tradițional, o cergă sau un ștergar, realizate manual și care mai pot fi încă găsite la târgurile de meșteșuguri tradiționale.

 

foto: http://sharethis.ro/2014/08/27/casa-de-la-tara-care-iti-va-taia-respiratia-atunci-cand-o-vei-vedea

 

Tot pe la astfel de târguri, se mai pot găsi cufere și lăzi de zestre. Acestea pot fi utilizate fie în scop decorativ,  fie pe post de măsuță pentru servirea cafelei, în locul unei măsuțe de sticlă.

Cheia unui atmosfere rustice este folosirea materialelor naturale și a obiectelor realizate manual. Prețul acestora este mult mai ridicat, dar rezultatul este pe măsură.

Parchetul laminat cu greu va putea vreodată să imite lemnul masiv. Luciul lui nu este natural iar în combinație cu alte elemente “vechi”  din încăpere, va da mai degrabă senzația unui kitsch. În locul parchetului laminat, se poate folosi piatra (acolo unde spațiul permite)

elemente design rustic

Dacă podeaua este prea rece, la picioare, în fața fotoliilor se pot pune piei, la fel cum făceau țăranii după ce sacrificau animalele din gospodărie (oi și capre).    

 

 

Mare atenție la alegerea aparatelor electrocasnice. Culorile trebuie să fie cât mai neutre pentru a evita atragerea atenției de către acestea. Soluția ideala ar fi încorporarea lor în mobilier sau să fie ascunse în spatele unor mici draperii.

Vasele și instrumentele de gătit pot fi agățate de perete sau chiar de tavan, așa cum făceau gospodinele din micile gospodării.

Motivele tradiționale românești se păstrează la fel de actuale și acum și asta o dovedește prezența motivelor și a iilor tradiționale în creațiile marilor designeri vestimentari .

 

casa traditionala romaneasca
foto: http://camyarh.deviantart.com/art/casa-traditionala-romaneasca-208804893

 

Trecutul poporului nostru încă poartă multe lucruri ce nu pot fi șterse ușor doar de simpla trecere a timpului, ba mai mult devin mai puternice. Intr-un anume fel, am reușit să conservăm mare parte din formă, deși am cam pierdut ceva din conținut, din semnificație.

Oamenii satului românesc erau calzi, nevinovați precum copii, ba chiar și răutăcioși uneori. Simțămintele erau clare și sincere și acest lucru s-a reflectat în tot ceea ce au facut și au creat.

 

 

Pereche

Să observaţi un lucru: un ţăran
nu merge cu nevasta niciodată
alături, ea foşneşte ca un lan
în faţa lui ştiindu-se chemată.

Chiar dacă dânsa se zăreşte-n urmă
şi el`nainte merge gânditor,
inima ei se-ntinde, ori se curmă
ca flacăra în ochii lui de dor.

În văzul lui femeia e pământul
de semănat şi sărutat mereu,
din care ies feciorii şi cuvântul
cel potrivit la bine şi la greu.

Ea-şi leagănă lumina ca o luntre
`naintea paşilor acestui om
purtându-i sufletul de piatră printre
râuri de păsări negre şi nesomn.

(de Dumitru Tiganiuc)

 

 

 

 

Da mai departe:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *