Două metode de curbare a lemnului, la îndemâna oricui

Doua metode de curbare a lemnului, laindemana oricui

Curbarea lemnului este o tehnică des folosită de fabricanții și designerii de mobilier. Este o tehnică relativ simplă, dar care cere un oarecare timp de așteptare, așa cum s-a arătat în tutorialul de curbare, folosind fâșii subțiri de lemn lipite între ele.

În acest articol o să încerc să descriu alte două tehnici de curbare a lemnului, inspirate din manualul “The Woodworker’s Technique Bible

Cele două tehnici nu sunt complicate, se pot realiza în gospodărie cu un minim de ustensile. Una dintre tehnici presupune folosirea aburului iar cea de-a doua implică folosirea unui cuptor cu microunde.

1. Curbarea lemnului folosind aburul

Se știe despre fibra lemnoasă că este rezistentă și elastică, iar curbarea lemnului și păstrarea lui în acea formă se poate face prin diverse metode. Una dintre acestea este folosirea miraculosului abur. Aburii au fost în stare să pună în mișcare locomotive de zeci de tone, dar este în stare și să înmoaie lemnul, dându-i, temporar, o elasticitate care face posibilă curbarea lui. În condiții normale, curbarea lemnului, peste anumite limite, duce inevitabil la ruperea acestuia.

Revenind la metoda de curbare folosind aburii fierbinți, este clar, trebuie folosită o sursă constantă de căldură care să fiarbă o anumită cantitate de apă iar aburii rezultați trebuie să fie trimiși într-o încăpere ermetică unde, în prealabil, a fost așezat lemnul ce urmează a fi curbat.

Ce materiale sunt necesare pentru curbarea lemnului folosind această metodă, cu ajutorul aburilor:

– o menghină de mână ( sau mai multe în funcție de nevoi)

– o formă metalică curbată în forma dorită (de obicei de forma unui semicerc). Metalul trebuie bine fixat de masă pentru că va folosi la curbarea lemnelor

– o formă de lemn cu care se va presa în forma metalică

– o oală inchisă ermetic, unde se va fierbe apa pentru generarea aburilor

– o bucată de țeavă de PVC, izolată, care va servi drept “saună” pentru bucățile de lemn

– o bucată de furtun care va duce aburii de la oala ermetică până la “saună”

– două capace de lemn pentru bucata de PVCcurbarea lemnului cu ajutorul aburilor 1

curbarea lemnului cu ajutorul aburilor 2IMPORTANT: Fiind vorba de aburi, recipientul unde se vor pune lemnele nu trebuie să fie perfect ermetic. Fie in partea de jos a țevii, faceți câteva fante care să permită eliberarea presiunii aburului și a condensului, fie, suportul de lemn pe care se pune țeava de PVC izolată îl faceți înclinat iar capacele de lemn din laterale nu trebuie să etanșeizeze perfect. Prima variantă este mai distructivă pentru izolația din jurul țevii, cea de-a doua este mai “naturală”

 

curbarea lemnului cu ajutorul aburilor 3

Lemnul scos din camera cu aburi, se pune în presă

curbarea lemnului cu ajutorul aburilor 4

SUGESTII:

– între bucățile de lemn din interiorul camerei cu aburi, puneți distanțiere. Aburul va circula mai bine.

– folosește mânuși cand lucrezi cu lemnul fierbinte

– timpul necesar pentru “aburirea” lemnului este de aproximativ o oră pentru  o grosime de 25 mm

– lemnul trebuie bine strans în presă, cu mengina (sau mai multe dacă este necesar) și lăsat să se usuce câteva zile

 


  2. Curbarea lemnului folosind …cuptorul cu microunde

Prima metoda este destul de costisitoare, ținând cont de faptul că toată instalația trebuie construită de la zero, trebuie avut mare grijă la aburii fierbinti și presiunea pe care o pot crea. Această a doua metodă implică doar folosirea unui cuptor cu microunde.

Înconveninentul apare atunci când se dorește curbarea unor bucăți de lemn mai lungi pentru că nu vor încăpea în cuptor. Cele suficient de scurte se pot introduce direct în cuptorul cu microunde.

Pentru a păstra umezeala, bucățile de lemn se pot introduce într-o pungă mai rezistentă în care se pune și puțină apă. Aceasta va începe să fiarbă producându-se , astfel aburii necesari pentru curbarea lemnului.

Temperatura cuptorului cu microunde trebuie setata la maximum, iar pentru lemn cu grosimea de  3mm, timpul de “coacere” este de aproximativ 3-5 minute. Imediat ce este scos din cuptor, lemnul trebuie pus in forma metalică descrisă mai sus și strans bine cu menghina. Uscarea se va face în câteva ore.  

 

Da mai departe:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *