Fii ca noi sau…dupa o vreme o sa ma bucur ca esti ca tine

Ai observat ca sunt unele situatii, in care daca ai curajul sa fi tu, chiar daca asta inseamna sa fii contra curentului, contra a ceea ce e “normal” , toti cei din jur au niste reactii care in mare, se pot incadra in trei etape distincte?

Primul impuls, atunci cand primul cuvant cade in urechea celui care te aude sau vede este sa faca ochii mari ca la Drosophila melanogaster, semn ca ei au primit un “ciocan” si nu aveau pregatita casca potrivita unor astfel de lovituri. Pe bula de sticla ce ei se straduiau sa o lustruisca dupa cele mai “moderne” standarde si cu cele mai mediatizate carpe, a aparut acum o mica fisura care permitea sa intre un  aer ce nu erau obisnuiti sa il respire. Ceea ce duce la pasul al doilea al sistemului de aparare.

Acum, ca sistemul anti-EU (de la persoana intai singular) a fost activat, se porneste faza a doua, mai complicata decat prima pentru ca presupune cautarea si neaparat gasirea unor argumente si contra-argumente. “Ei, lasa ca nu o fi chiar asa!”, “Poate te inseli!”, “Lasa ca iti schimbi parerea!” Cam asta  e suita de argumente care le vezi venind catre tine ca niste torpile menite , daca nu sa iti distruga apararea, macar sa iti schimbe directia. Sigur, ca intrebari de genul “Dar daca ai dreptate?”, “Te face fericit lucrul asta?” nu si-au mai gasit loc. E clar ca ai intrat pe un teren minat care nu tine cont de faptul ca tu ai aceeasi uniforma cu cel care a pus minele si ca esti de fapt in aceeasi tabara, a omului care isi cauta drumul si e dispus sa faca sacrificii.

Etapa a treia e asa ca un burete imbibat intr-o substanta tare amara, numita IRONIE. Adica dupa ce argumentele nu au tinut si tu ti-ai vazut de ale tale si i-ai lasat pe ceilalti in ale lor, dupa o vreme isi dau seama, tarziu, ce-i drept, ca bulele in care s-au inchis atata vreme, nu numai ca i-au ferit de cei din exterior, ba chiar i-au ferit de ei insisi. Abia acum gasesc cu greu curaj sa spuna “Ba, ce prost am fost!”

Filosofia asta de doi bani, am extras-o dintr-o patanie proprie de acum cativa ani,  la strigarea prezentei la intalnirea de 10 ani de la terminarea liceului. Dar o sa povestesc toata faza intr-o postare viitoare.

 

fii tu insuti

 

foto: http://mooshworld.com

Da mai departe:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *