Folosirea motivelor florale in decorarea interioarelor rustice

Folosirea motivelor florale in decorarea interioarelor rustice

Motivele florale in amenajările rustice. Nimific mai evident, nu?

Satul, așa cum era perceput el, nu putea fi văzut decât în legătură cu natura și cu tot ceea ce îi putea oferi aceasta.

Pentru stilul rustic sau stilul traditional, specific zonelor rurale, motivele florale sunt elemente nelipsite, fie într-o formă stilizată, fie reproduse cât mai realist.

Motivele florale pot fi găsite pretutindeni în acest mediu, cusute pe pături sau carpete de perete, desenate pe pereți sau încrustate pe elementele de lemn din gospodărie. Paleta de culori este una deschisă, vie, asemenea vieții pe care oamenii o duceau. Grijile, chiar dacă erau prezente, și nu puține, nu puteau să biruie în fața bucuriei, a speranței, a vieții.

border_1

Dintre florile cele mai des folosite, în special pe broderia costumelor populare, găsim floarea de trandafir. Uneori o singură floare de trandafir, mare, alteori un buchet de trandafir; trandafiri presărați ici-colo sau chiar combinați cu alte tipuri de flori. Floarea de trandafir o găsim sub toate formele, așa cum am spus, de la realist până la cele mai abstracte stilizări.

Florile de trandafir, încă din antichitate, erau un simbol al frumuseții, eleganței și gingășiei iar când vine vorba de exprimarea sentimentului de iubire, trandafirul este mesagerul perfect.

Motivele florale, folosite cu grijă pot schimba atmosfera unei încăperi. Culorile deschise ale florilor pot da un aer tineresc camerei de locuit, iar pe de altă parte, culori mai închise, dau o atmosferă mai serioasă, aristocrată. Culorile mai pale sunt potrivite dormitorului.

Dezvoltarea tehnologică și mai ales folosirea calculatoarelor în industrie, a permis realizarea și dezvoltarea de motive impresionante ce puteau fi imprimate sau brodate pe absolut orice suport.

 

traditie romaneasca

traditie romaneasca

 

CUM ALEGEM MOTIVELE FLORALE?

 

Două ar fi grupurile mari în care pot fi împărțite motivele florale. Florile pot fi mari sau mici, iar efectele sunt deosebite în ambele cazuri, folosirea lor, în schimb, trebuie să țină cont de spațiul ce trebuie decorat.

Motivele florale mari funcționează cel mai bine în camerele mari, cu aspect burghez, nobil (trebuie ținut cont și de mobilierul folosit în acest tip de încăpere).

Florile cu dimensiuni reduse sunt mai potrivite pentru camerele mai mici, cu tavan mai jos. E stilul caselor din mediul rural. Acest tip de decorare are avantajul că da senzația unei camere mai mari și nu copleșesc prin dimensiunea lor. Un alt avantaj major ar fi acela al minimizării risipei , în special în cazul tapetului cu motive florale. Florile de dimensiuni mici pot fi destul de usor potrivite, spre deosebire de tapetul cu flori mari unde trebuie acordată o grijă sporită lipirii tapetului pe perete ( la final fâșiile de tapet trebuie să formeze o suprafață compactă, continuă, fără întreruperi în pattern)

 

foto: http://www.myaustinelite.com
foto: http://alibaba.com

 

 

CE PALETĂ DE CULORI SĂ FOLOSIM?

 

Cele mai multe decorațiuni florale, conțin mai multe culori, astfel schema de culori a încăperii, după preferințe, se poate face legându-ne de una dintre aceste culori (sau de mai multe, dacă este posibil).

Tapetul cu flori, de exemplu, se “adaptează” ușor. Se poate lua o culoare din designul tapetului și o altă culoare pentru mobilierul din lemn.

Mare atenție la decorarea cu tapet cu flori foarte viu colorate. Este bine să se păstreze și câteva zone neutre (poate câțiva pereți de culoare crem și o podea de lemn, simplă, lăcuită).

foto: http://www.freshdesignpedia.com
foto: www.homedit.com
foto: www.alibaba.com
foto: www.alibaba.com

 

Da mai departe:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *