Idei creative pentru mansarde și încăperi mai puțin obișnuite

Idei creative pentru mansarde și încăperi mai puțin obișnuite

 

Spațiile mici sau cu forme ciudate dau tot timpul bătaie de cap, nu?

În ultimii 15, de după terminarea liceului, am locuit cu chirie în diverse locuiri. Apartamente cu una sau mai multe camere, case vechi cu pereți înalți de aproape 4 m, apartamente amenajate la demisol, sau cameră amenajată într-o fostă măcelărie iar de vreo 2 luni , într-o mansardă cu priveliște direct spre portul de unde a plecat Titanicul.

Fiecare spațiu îți oferă posibilitatea de a experimenta noi modalități de amenajare. O încăpere cu patru pereți verticali oferă un spațiu “normal”, cu care suntem obișnuiți. Știi că e nevoie să pui acolo piesele de mobilier de care ai nevoie și camera este amenajată.

Dar ce te faci dacă  încăperea nu are pereții așa cum te aștepți?

Foarte multe case vechi au porțiuni cu formă rotundă; mansarde nu prea înalte și cu pereți oblici; locuri cu prea multă lumină sau cu lumină foarte puțină. Astfel de cazuri te obligă să schimbi strategia și să abordezi problema amenajării din altă perspectivă.

“Șiretlicul” în amenajarea spațiilor dificile, este găsirea unui echilibru între elementele încăperii. Trebuie atenuată  puterea elementelor dominante, dar nu prin ascunderea acestora, ci mai degrabă prin echilibrarea acestora cu alte elemente, valorificându-se unul pe altul, creând astfel o atmosferă plăcută, calmă.

 

Sufletul e însetat de armonie, în timp ce existenţa e nearmonioasă.Andrei Tarkovski

 

O bătrânică de la care am primit multe sfaturi, îmi spunea totdeauna : “Când vrei sa spui un lucru care îti pare a fi rău, dar nu ești sigur, numără până la zece. Poate că e o supărare de moment și să nu ajungi în situația de a spune lucruri pe care să le regreți” . În același fel, când intri într-o încăpere care îți răstoarnă toate ideile despre amenajare pe care le aveai în minte,  nu te uita la lucrurile care nu îți plac, ci concentrează-te mai degrabă pe ceea dorești de la spațiul respectiv și cum poți realiza asta ajutându-te de elementele pe care ti le oferă camera.

Spre exemplu, în loc să te blochezi în faptul că mansarda este scundă, că are pereții oblici și nu poți pune mobilierul pe care l-ai văzut în vreun magazin, poți să te gândești la faptul că în toată casa nu vei avea atâta lumină ca la mansardă. Asta ca să nu mai vorbim de priveliște.

Lumina poate avea un cuvânt greu de spus asupra amenajării interioare, în special asupra culorii.

 

Scopul si efectul culorii in amenajările interioare– partea I

Scopul si efectul culorii in amenajările interioare– partea II

 

Frumuseţea nu se măsoară prin volum. O singură floare face să se vadă un pom mare; o singură stea dă armonie întregului cer întunecat.Rabindranath Tagore

Mansardele caselor vechi în special, sunt destul de joase, așa că cel mai indicat este să folosești mobilier nu prea înalt și dacă ai rezolvat problema asta, poți atrage atenția asupra corpului principal din încăpere , canapea sau birou, printr-un alt obiect așezat în imediat vecinătate sau chiar deasupra, agățat de tavan. Folosirea mobilierului scund, va permite luminii să umple încăperea. Un motiv în plus să se aibă mare grijă la alegerea materialelor și a culorilor.

Nu numai mansardele pot da dureri de cap în ceea ce privește amenajarea, ci și înăperile lungi și înguste. Apare inevitabil tentația de a trata spațiul ca un întreg, dar s-ar putea să fie un eșec. Aceste tipuri de camere, de multe ori provin din înlăturarea peretelui despărțitor dintre două camere, făcând loc unei încăperi cu alte dimensiuni decât o cameră normală. Chiar dacă peretele desparțitor dintre camere a dispărut, în cele mai multe cazuri este de folos ca spațiul să fie tratat ca și cum ar fi două spații adiacente, fiecare cu rolul său.

Revenind puțin la spațiile ciudate, mai ales cele aflate la mansardă, acolo sunt tot felul de intersecții de grinzi, tavan care se îngustează, pereți oblici, acestea de multe ori se preferă să fie folosite doar ca spații de depozitare. Podul casei, cum i se mai spune, este în general plin cu lăzi, cutii, piese de mobilier vechi sau nefolosit, cam tot ce nu își mai găsește loc în casă, își află locul în pod sau mansardă.

De exemplu, în zona Banatului de munte, mai exact la intrarea în Cheile Nerei, locul unde mi-am petrecut toate vacanțele copilăriei, podurile caselor sunt destul de înalte și suficient de late pentru  a permite realizarea unor mici cămăruțe.

Casele, sunt construite ca niște mici fortărețe, probabil din cauza vântului puternic numit coșava. Văzute de sus, dau senzația unor forme dreptunghiulare, iar podurile caselor, care ajung la suprafețe de zeci de metri pătrați, sunt folosite doar ca spații de depozitare.

 
 
 
case slatina nera

Într-un fel, este o risipă de spațiu, pentru că , cel puțin parțial, o parte din această suprafață poate fi cu ușurintă transformată în una sau mai multe camere. Avantajul acestora ar fi baia de lumină de care ar beneficia pe durata întregii zile sau priveliștea către padurea de salcâm din împrejurimi.

Din punct de vedere al mobilierului, camerele mari au nevoie de mobilier pe măsură, altfel piesele de mobilier mici ar fi copleșite de marimea încăperii, dând senzația unui mobilier liliputan care a fost adus în camera lui Gulliver. În schimb, camerele mici vor părea mai spațioase dacă se va folosi mobilier de dimensiuni reduse.

Suprafețele, fie ele verticale sau orizontale, trebuie tratate cu atenție.

Până acum ne-am concentrat mai mult asupra încăperilor, dar uneori și pereții acestora pot influența felul în care percepem camera. O suprafață de perete mare, va prinde viață dacă pe el puneți un tablou mare, mai multe fotografii grupate sau o decorațiune din material textil.

Iată câteva idei de amenajare pentru diverse spații “mai altfel”

 

Idei de amenajare mansardă

foto: www.interiorpik.com
foto: www.houzz.co.uk
foto: http://oakwoodrenovations.blog.com
foto: www.houzz.com

 

Idei de amenajare bucătarie

 

foto: http://dehouss.com foto: www.gamesfreez.co.uk
foto: www.housebeautiful.com
foto: http://zodah.com

 

Sunt doar câteva idei, dar înainte de a vă apuca de treabă, trebuie să vedeți exact ce doriți de la o încăpere, ce avantaje vă ofera amplasarea camerei ( cantitatea de lumină), dar și cum v-ar dezavantaja dacă ați pune un anumit mobilier. Vedeți exact ce tip de mobilă vă dă posibiltatea să utilizați optim spațiul.

Totul stă în găsirea unui echilibru între toate aceste elemente.

 

Sufletul tău să fie totdeauna la fel cu gândul, gândul cu vorba și vorba cu fapta căci numai astfel vei obține un echilibru statornic între lumea ta cea mica dinăuntru și lumea din afară.Liviu Rebreanu (Padurea Spânzuraților)

 

 
 

Da mai departe:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *