Mobilier din lemn sau mobilier din pal?

Mobilier din lemn sau mobilier din pal

Ce fel de mobilier ai in casa? Din PAL? Din LEMN?

Ai avut vreun motiv anume pentru care ai ales unul dintre aceste materiale?

Eu sunt fan al mobiliei din lemn si indiferent de situatie, as opta pentru lemn. Este o parere personala si are la baza gandul ca daca la o renovare completa a casei/apartamentului imi iau mobila potrivita si pentru spatiul respectiv si pentru bucuria inimii, nu am nevoie sa o schimb tot la 2-3 ani.

Omul nu se schimba usor, prin urmare nici preferintele de-a lungul vietii nu variaza prea mult. Cu alte cuvinte, as lua una si buna. 😀

Dar, date fiind conceptiile, parerile si viziunile zilelor noastre, cand totul ia tot felul de forme, unele ciudate altele doar cu mici legaturi cu ceea ce cunoastem ca traditional, cand noul se tot innoieste tot la cateva luni, mobila s-a adaptat si ea acestor schimbari rapide asa ca pe langa lemnul masiv, industria a dat la iveala tot felul de materiale lemnoase, cel mai cunoscut fiind PAL-ul, cu care se poate lucra usor, e ieftin si se muleaza perfect pe cererea pietei.

Hai sa vedem cateva caracteristici importante ale ambelor tabere.

 

MOBILIERUL DIN PAL

Este ecologic , fiind realizat din resturi lemnoase si rumegus (daca faci abstractie de faptul ca masinariile de prelucrat functioneaza cu curent, curentul vine de la centrala care in prea putine cazuri este ecologica). Fiind din resturi lemnoase, pal-ul este mult mai ieftin si usor de prelucrat pentru ca se poate presa in orice forma, spre avantajul celor care obisnuiesc sa schimbe mobila des. Poti avea rapid si ieftin mobilier cu orice design iti trece prin minte.

foto: http://www.mobilaeco.md
foto: http://www.homedecomag.ro
Mobilierul din pal, cu exceptia catorva avantaje, aduce cu el si cateva griji in plus. Nu suporta greutati prea mari iar odata ce a inceput sa se deterioreze, nu se mai poate reconditiona.
Apa este un element cu actiune imediata asupra lemnului dar cand este vorba de pal, odata ce a inceptut sa se desprinda folia de pe el, soarta ii este petcetluita sub actiunea umezelii si a caldurii.

 

MOBILIERUL DIN LEMN MASIV

Lemnul are si el avantaje si dezavantaje, desi dezavantajele sunt de cele mai multe ori de ordin economic.
Din punctul meu de vedere, cand e vorba de calitate, lemnul exceleaza la toate. Estetic, lemnul da un alt aer camerei in care se afla. Lemnul are o durata de viata foarte mare iar de multe ori, lemnul deteriorat poate fi reconditionat , mobila revenind la starea initiala sau macar aproape de aceasta. Rafturile din lemn suporta greutati mari.

foto: http://www.regallis.ro
foto: http://www.simexgrup.ro
Mobilierul din lemn masiv este totusi unul foarte scump iar diferenta de pret intre mobila din lemn si mobila din pal, o puteti sesiza la o simpla plimbare intr-o galerie de mobila. Pretul ridicat se datoreaza si regimului tot mai aspru al taierilor forestiere cat si prelucrarii mult mai greoaie a lemnului. Astfel, lemnul este preferat de cei care nu sunt amatori ai schimbarii dese a mobilierului si prefera sa amenajeze incaperea  intr-un stil ce necesita piese de mobilier impunatoare din lemn masiv.

PAL

foto: http://bucatarii.com

LEMN

foto: http://www.meiyafurniture.net

 

 

Ca o concluzie, mobilierul din pal este potrivit incaperilor cu aer tineresc, cu mobila aerisita, cu elemente putine; este accesibila la pret si poate fi schimbata odata la cativa ani cu prilejul unei redecorari generale.
In schimb mobilierul din lemn este preferat de persoanele mai conservatoare, lemnul dand o oarecare grandoare spatiului de locuit. Este scump, necesita efort mare si talent la prelucrare si fara un cont serios in banca, mobilierul din lemn masiv se schimba foarte rar.

Da mai departe:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *