Scopul si efectul culorii in amenajările interioare – partea a 2 -a

Scopul si efectul culorii in amenajarile interioare partea 2

 

Continuăm și cu partea a doua a acestui articol.

Dacă în prima parte am vorbit despre modul în care percepem culoarea și despre strânsa legătură dintre culori, astăzi vom încerca să vedem cum culorile, tonurile și nuanțele afectează direct percepția noastră asupra unui spațiu și cum acest lucru poate fi de folos dacă ținem cont de el sau cum ne poate dezavantaja dacă îl ignorăm.

 

 

 

Ce sunt culorile calde și culorile reci?

Există o întreagă teorie a culorilor, care se învață în școlile de arte plastice.

Unul dintre lucrurile importante este împărțirea culorilor de bază, în culori numite calde și culori numite reci.

La o simplă privire în imaginea de mai jos, îti poți da seama de ce au fost împărțite astfel, după starea pe care ți-o dau atunci când le privești.

ganduri de lemn - culori calde si culori reci
Culori calde si culori reci

 

Culorile  calde, cum ar fi roșul sau galbenul, sunt culori dominante iar dacă sunt folosite ca atare la zugrăvirea unei încăperi, vor da senzația unei  apăsări, ca și cum camera ar veni înspre tine; pot da senzația unei stari claustrofobice, asta în funcție și de dimensiunea încăperii și a mobilierului. În schimb, pot da unei camere și o atmosferă de intimitate.

foto: http://notapaperhouse.com

 

Pe de altă parte culorile reci, cum ar fi albastrul sau verdele, dau senzația de depărtare, de retragere. Aceste culori creează o puternică iluzie a spațiului, iar în funcție de  cât de accentuată este culoarea zugrăvelii, aceasta poate da un sentiment de liniște, de acasă.

foto: http://www.madisonmamas.com

 

Există și câteva situații când culorile reci și calde încep să își piardă din “calități”.

Spre exemplu, culorile calde, roșu și galben, în apropierea culorilor reci precum albastrul sau verdele, tind sa fie simțite ca niște culori reci.

foto: http://sqausa.com

 
 

 
 

Nuanțe, tonuri și efecte asupra ambientului

Nu există linii in natură, ci doar pete de culoare, una împtriva celeilalte.Edouard Manet

Fiecare dintre culorile primare despre care am vorbit , stă la baza baza vastei varietăți de culori, tonuri și nuanțe ale produselor pe care le găsim în orice magazin specializat pe amenajări interioare.

Culorile, nuanțele și tonurile sunt create prin simpla adăugare de alb sau gri. Culoarea în starea ei normală este considerată ca având intensitatea maximă.

Ceea ce este important de reținut, este că intensitatea unei culori nu este fixă, în sensul că este percepută în funcție de lumina din încăpere și de culorile obiectelor din apropiere. De exemplu, un obiect de culoare roșie nu mai iese foarte mult în evidență dacă este așezat în preajma unor altor obiecte de culoare roșu-portocalie. În schimb,  obiectul roșu va capta toată atenția dacă alături de el sunt așezate obiecte cu culoare complementară, în cazul acesta, de culoare verde.

O altă categorie foarte importantă de culori, sunt cele care conțin culorile neutre alb și negru. Aceste culori sunt preferate la amenajarea interioarelor cu aer modern, dând senzația unei încăperi foarte luminoase și spațioase.

ganduri de lemn - gri

Cantitatea și calitatea luminii este foarte importantă.

Aceeași culoare poate arăta diferit în diverse locuri de pe pământ (datorită poziției soarelui față de Pământ), la fel cum aceeași culoare aflată în aceeași încăpere, poate arăta altfel în funcție de anotimp.

Iată câteva exemple:

– o culoare albastră poate fi intensă și bogată  vara, dar poate deveni întunecată ca fundul unui lac, toamna

– culorile calde vor da bine într-o cameră cu atmosferă rece, orientată spre nord

– culorile deschise vor da tot timpul senzația unei încăperi mai mari si mai luminoase iar culorile mai închise vor crea o atmosfera intimă

De aceea este foarte important să se țină seama de aceste aspecte atunci când avem de gând să alegem culoarea zugrăvelii sau a tapetului.

 

foto: http://www.livingroompic.com

 

Sunt încă foarte multe lucruri care ar trebui spuse, dar ar trebui să intrăm și mai mult în detalii legate de teoria culorilor, ceea ce nu face obiectul acestui articol.

Indiferent  ce am spune, casa sau apartamentul în care locuim, este spațiul, refugiul în care gătim, mâncam, stăm, vorbim și dormim și este normal să petrecem multe ore în căutarea celei mai bune soluții pentru decorare.

Este spațiul care vorbește despre noi, este ca o carte de vizită, dar fără îndoială este spațiul unde inima noastră trebuie să se odihnească, să se simtă … acasă.

Pentru cei interesați să afle mai multe detalii despre teoria culorilor, pot arunca o privire peste documentul de mai jos.

 

 
 

 
 

Da mai departe:

One thought on “Scopul si efectul culorii in amenajările interioare – partea a 2 -a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *