Scopul si efectul culorii in amenajările interioare – partea întâi

Scopul si efectul culorii in amenajarile interioare partea 1

 

Văzul este unul dintre simțurile de care omul se folosește cel mai mult, deși poate că este unul dintre cele mai înșelătoare simțuri. O să vorbesc puțin mai încolo despre acest aspect.

Scopul articolului este doar de a puncta căteva aspecte ce țin de efectul culorii și implicit al luminii în amenjarările de interioare. Exteriorul unei case, de genul unei grădini, pergole sau terase este influențat în mod direct de lumina naturală venită de la soare, spre deosebite de interiorul casei unde lumina poate proveni fie printr-o fereastră, fie de la surse de lumină artificale.

 

Toate acestea influențează direct felul cum percepem culorile mobilierului sau ale decorațiunilor.  

 

 Cum percepem culorile?

Așa cum am spus, văzul este unul dintre cele mai importante simțuri ale omului. Este o calitate cu care ne naștem, face parte din instinct și totuși reacțiile noastre la culoare sunt greu de cuantificat. Sesizăm culorile mediului exterior, suntem în stare să spunem dacă ne plac sau nu, însă cu toate acestea ne este atăt de greu să alegem culorile mobilierului , tapetului sau zugăvelii.Acest lucru se datorează faptului că atmosfera generală a unei incăperi nu este dată doar de culoare, ci și de impactul pe care îl are lumina asupra culorii. La efectul luminii se mai adaugă și alti factori, precum volumul încăperii și celelalte culori din apropiere. Toate acestea infulențează felul în care percepem tot ceea ce ne înconjoară.

Ce este culoarea și cum o vedem?

Culoarea nu ar exista fără prezența luminii. Când lumina lovește un obiect, o parte din raze sunt absorbite iar o parte sunt reflectate de către acesta. Ceea ce se reflectă, noi percepem ca fiind culoare. Chiar și așa reacțiile noastre la culori nu pot fi generalizate, pentru că verdictul final este dat de modul în care creierul interpretează informația primită prin intermediul ochilor.  

 

Culorile în procesul de decorare

Cel mai greu lucru de făcut este decizia asupra schemei de culori. Stai jumătate de zi în încăperea pe care vrei să o amenajezi și îți pui aceleași întrebări “Să zugrăvesc sau să folosesc tapet? Dar ce culoare să fie?” iar apoi mergi în magazin unde o altă jumătate de zi te lupți cu propria nesiguranță, întrebându-te “O fi bună culoarea?”

Această nesiguranță  în alegerea culorii potrivite, face ca de cele mai multe ori să renunțăm la orice plan și să alegem culorile cele mai sigure, cele cu care suntem obișnuiți și despre care știm că funcționează oriunde. Funcționează în majoritatea cazurilor, dar asta nu înseamnă că le va și avantaja pe toate. Există riscul ca această culoare neutră să nu scoată în evidență spațiul, mobilierul sau decorațiunile.

Primul pas care ar trebui făcut este să  arunci o privire obiectivă asupra camerei și să te întrebi câteva lucruri simple:

– camera este mare sau mică?

– camera este luminoasă sau întunecată?

– de-a lungul zilei, cum variază lumina în cameră, se păstrează relativ constantă sau este luminată puternic doar într-un anumit moment al zilei, iar în restul devine mai întunecată?

Lumina, așa cum am spus, va juca un rol decisiv asupra culorilor existente în cameră.

Al doilea pas ar fi să îți pui întrebarea dacă atmosfera pe care dorești să o dai camerei este una sobră sau una mai veselă, vie.

Culorile sunt în strânsă legătură unele cu altele, din această legătură rezultând armonia sau lipsa ei, între elementele de diverse culori prezente în încăpere.

Culorile primare, de bază sunt ROȘU, GALBEN și ALBASTRU, iar restul spectrului de culori este dat de diversele combinații între acestea. Sunt diverse site-uri care pun la dispoziție așa numite, color-wheels, unde vă puteți juca în timp real și testa diverse palete de culori. Iată un exemplu aici.

ganduri de lemn - color wheel

 

Culorile complementare sunt acelea situate diametral opus: roșuverde, albastruportocaliu, galbenviolet. Acestea reacționează puternic una cu cealaltă, fiind în contrast. Dacă sunt amplasate una lângă cealaltă, aceste culori devin vibrante, uneori creând iluzia unei pâlpâiri. Sunt genul de culori folosite foarte des în scopuri comerciale.

Culorile analoage sunt cele precum  galben, galben-verde și verde. Folosite împreună, acestea se completează vizual una pe cealaltă.

 

 

 

 

Citește și partea a doua a articolului

 

Da mai departe:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *