Scule electrice necesare intr-un atelier de tamplarie

scule electrice pentru tamplarie
[full] [half flow=”start”]

Acum vorbesc din punctul de vedere al unui incepator in ale prelucrarii lemnului, mai exact al realizarii  cartilor/jurnalelor cu coperti de lemn sculptate.

Despre inceputul meu in aceasta branșa si despre sculele pe care le folosesc am mai vorbit, asa ca nu o plictisesc repetand povestea. Ceea ce vreau sa spun este ca dupa o oarecare vreme, mi-am dat seama ca fara sculele potrivite este destul de greu sa avansezi.

[/half] [half flow=”end”][/half] [/full]

Nu ma refer neaparat la a avea un atelier dotat cu cele mai scumpe utilaje de prelucrat lemnul.  Ma gandesc la un loc unde sa ai sculele potrivite pentru ceea ce faci. Sa fie ustensila potrivita la locul potrivit, asa cum e bun sa fie omul potrivit la locul  si momentul potrivit.

Am vazut pe propria piele ca e mai utila , de exemplu, o dalta sau un cutit cu otel de buna calitate si bine ascutita, decat o trusa intreaga de dalti de proasta calitate.

Daca spatiul si buzunarul iti permite, iti poti lua scule de tamplarie cu cateva mii de euro, dar daca stii ca investitia nu o poti amortiza prin lucrarile facute, poate ca e bine sa te gandesti de doua ori  asupra acestui pas.

Daca m-as referi la mine si la ceea ce fac eu in lemn,  nu m-as avanta la o investitie de mii de euro, mai ales ca exista pe piata cateva solutii la scara mai mica, de buna calitate si cu preturi semnificativ mai mici. Exista firme producatoare de scule electrice pentru tamplarie al caror pret este rezonabil si sunt mult mai potrivite pentru un atelier de dimensiuni mai mici, destinat unor lucrari  cum ar fi cele artizanale,  miniaturi in lemn, chiar si piese de mobilier realizate la comanda sau in regim de unicat. Pentru realizarea mobilierului in serie , data fiind uzura masinariilor, e nevoie de un spatiu si investitie mult mai mare. In acest caz pot fi implicati mai multi oameni, angajati.

ganduridelemn_scule_6

La scara mai mica, pentru cei care vor sa dea frau liber talentului in cioplitul lemnului, e nevoie de cateva scule esentiale.

De buna sau de proasta calitate,  pentru inceput e nevoie sa ai la indemana o dalta sau un cutit, fara a se substitui una alteia. Pentru unele lucrari ai nevoie doar de un cutit/cutter bine ascutit, pentru altele ai nevoie doar de dalta (sau dalti) iar de cele mai multe ori apar situatii in care ai nevoie si de cutit de cioplit si de dalta. In cazul meu cam pe aici sunt la decorarea copertilor de lemn.

Partea mai complicata si aici vroiam sa ajung, apare atunci cand ai nevoie sa apelezi la ajutorul catorva scule electrice.

Daca insisti in a lucra cat mai traditional, poti folosi scule non-electrice, traditionale, pe care le foloseau si inca le folosesc mesterii populari. Aceasta ar putea creste pretul lucrarii dar si timpul necesar finalizarii ei.

Personal, prefer in atelier sa ma folosesc de sculele electrice existente si sa ma concentrez mai mult asupra partii artistice.

Asadar, daca ar fi sa fac o lista cu sculele electrice care din punctul meu de vedere nu ar trebui sa lipseasca dintr-un atelier, ar arata cam asa:

1. Slefuitor de mana cu vibratii – te ajuta sa finisezi mai usor suprafetele unde nu poti ajunge cu slefuitoarele de banc. In functie de forma talpii, poti usor slefui in colturi iar banda de smirghel se schimba cu usurinta, in functie de nevoi

foto: http://www.emag.ro

2. Fierastrau pendular (șoricel) – dupa cum ii spune si numele este un fierastrau cu lama verticala cu care se poate taia lemn sau metal. Se poate taia si curb cu lama potrivita, dezavantajul fiind acela ca grosimea de taiere este limitata la lungimea lamei iar suprafata de decupat trebuie tinuta cu o singura mana , cu celalata trebuind sa directionati fierastraul

foto: www.emag.ro

3. Capsator electric  – putere mai mare decat cel traditional. fiind capabil sa bata atat capse cat si cuie

foto: www.emag.ro

4. Traforaj electric – permite decuparea rapida si cu usurinta in lemn de grosimi nu prea mari si de esenta mai moale. De obicei se foloseste la taierea placajului, a spumei, cauciucului, pielii si a lemnului de pluta.

foto: http://www.hobbytools.ro

 

5. Banzic vertical de banc – Este tot un soi de “traforaj” dar  cu o panza de fierastrau care este transportata de role. Portiunea vizibila este doar in locul unde se poate introduce lemnul pentru decupat. Spre deosebire de traforajul electric, banzicul are putere mare, fiind capabil sa decupeze lemn de grosime mult mai mare. De asemenea, cu banzicul se poate decupa in orice forma, nu doar in linie dreapta.

foto: http://megashopping.allshops.ro

 

6. Fierastrau cirular de masa – ajuta la ajustarea dimensiunilor lemnului. Circularul are gradatii pentru o dimensionare precisa atat in lungimi cat si in inclinari.

foto: http://sculegero.ro

sau

foto: http://www.covera.ro

 

7. Masina de rindeluit si degrosat – pentru proiecte unde este nevoie de o grosime precisa si un finisaj perfect

foto: http://www.tools.store.ro

 

8. Strung – pentru proiecte ce implica realizarea unor piese circulare precum picioarele unei mese. Tot folosind circularul se pot realiza boluri de lemn, rustice

foto: http://www.tools.store.ro

 

9. Masina de frezat de banc sau de mana – foarte utila la frezarea si crearea muchiilor.

foto: http://www.proma.ro/ http://www.hobbytools.ro

sau

foto: http://catalog.metatools.ro

 

10. Slefuitor de lemn cu banda – face acelasi lucru ca si slefuitorul orbital cu diferenta ca cel fix, de banc permite slefuirea mai usoara a pieselor de dimensiuni mai mici si care au nevoie sa fie tinute cu ambele maini. Slefuitorul de banc nu are vibratie precum cel orbital.

foto: http://www.tools.store.ro

 

11. Masina de ingaurit si insurubat

foto: www.emag.ro

Cam astea ar fi, dupa parerea mea, sculele electrice de baza dintr-un atelier mic de tamplarie.

La acestea se adauga daltile si cutitele necesare sculpturii. Vezi aici un articol cu tutorial despre ascutirea daltilor de sculptura.

O sa inchei cu cateva sugestii de scule electrice la reducere in acest moment la magazinele online.

[full] [half flow=”start”]Masina de gaurit cu percutie Bosch PSB 570 RE Compact, 570 W, 3000 PRM, 4 accesoriiFierastrau sabie universal Kawasaki K-RS 1050, 1050w, max 2500 rot minFierastrau electric pendular MAKITA 4329 motor electric de 450 WSlefuitor cu vibratii Black&Decker 310 W 115 x 280 mm 10000 RPM KA274EKA  kitbox 10 foi abrazive si saculet pentru praf[/half] [half flow=”end”]Polizor unghiular Black&Decker CD115KAX, 700W, 115mm, 10000 RPM  kitbox si discuriFierastrau circular Kawasaki K-CS 1300, 1300w, 4800 turatii ghidaj laserMasina de frezat Black&Decker KW900EKA 1200 W 28000 RPM 55mmStatie de traforaj Dremel MotoSaw MS20 70 W[/half] [/full]
Da mai departe:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *