Ce scule pentru lemn folosesc

Primele mele  lucrari in lemn, au fost facute intr-o totala necunostinta fata de orice ar insemna sculptura in lemn. Am mai facut in programe de grafica diverse sculpturi si modele virtuale, dar cand vine vorba de a pune cutitul sau dalta pe lemn si a simti efectiv fibra, parca lucrurile se schimba putin.

In mediul virtual, gresesti ceva, imediat dai UNDO, si miracol, greseala a fost reparata. Ei bine, cand ti lemnul in mana si scapa mana mai tare intr-o margine pe care nu intentionai deloc sa o desprinzi din acel loc, n-ai prea multe optiuni, de fapt doar doua: fie improvizezi, fie refaci lucrarea.

Ca sa revin la ideea de la inceput, primele lucrari au fost doua crucifice de mana din fag. Fara prea multe informatii, am dedus ca un incepator in ale cioplitului, ca am nevoie de un fierastrau cu care sa pot decupa bratele crucifixului si de altceva cu care sa pot slefui. Avand la indemana un polizor, l-am folosit pe aceasta pentru a rotunji muchiile. Apoi, vazand ca e pe placul inimii aceasta treaba, am incercat sa folosesc un cutter pentru a da detalii. Asa am trecut la urmatoarele lucrari, care au fost niste radacini pe care am scrijelit diverse cuvinte.

Mai tarziu, adica acum vreo 2 ani, cautand pe internet, am dat de niste fotografii ale unor carti si agende cu coperti de lemn. Ideea mi s-a parut foarte interesanta si m-am gandit sa profit de faptul ca aici, in varf de deal, pot gasi tot felul de lemne care imbinate cumva, pot sa dea un rezultat frumos, adica o carte cu coperta de lemn unica, tocmai potrivita pentru a fi oferita drept cadou cuiva drag.

Ideea era, lemnul se gasea usor. Mai lipseau cateva scule pentru inceput pentru a putea personaliza copertile.

Acum am ajuns la subiectul postarii, adica la a prezenta cateva din sculele pe care le detin.

Sa nu te astepti ca sculele sa fie ceva cu vreun nume cunoscut. Le-am achizitionat pe masura ce m-am lovit de unele situatii iar in multe din situatii nu mi-am permis sa dau pe o dalta sau cutit cat nu facea  o carte (desi acum imi dau seama ca un cutit sau o dalta din metal bun si acutite foarte bine, fac foarte muly). Ba chiar la una dintre carti , am sculptat o coperta intreaga folosindu-ma de un cutter si de o surubelnita.

Astea ar fi sculele de mana pe care le folosesc, desi, asa cum am mai spus, m-am obisnuit cu folosirea cutter-ului, mai ales pentru faptul ca imediat pot schimba lama fara a ma preocupa, deocamdata de procesul de ascutire, care stiu ca este unul destul de sofisticat daca e sa se faca ca la carte.

 

ganduridelemn_scule_1 ganduridelemn_scule_2 ganduridelemn_scule_3 ganduridelemn_scule_4 ganduridelemn_scule_5 ganduridelemn_scule_6 ganduridelemn_scule_7 ganduridelemn_scule_8 ganduridelemn_scule_9 ganduridelemn_scule_10

In ultimii doi ani am aschizitionat astea doua freze electrice de mana de care ma folosesc in diverse operatiuni, in general la slefuire si gaurire.

Freza cu acumulator marca Parkside, am luat-o de la un magazin Lidl. Sincer nu ma asteptam sa aiba viata prea lunga, dar dupa doi ani inca functioneaza. Singurul inconvenient ar fi scaderea puterii atunci cand se descarca acumulatorul. E foarte buna pentru lemn mai moale si are avantajul ca nu are fir care sa incurce.

ganduridelemn_scule_12

Freza electrica Mannesmann, o am de putina vreme dar diferenta de putere dintre cele doua e evidenta. Imi place ca are forta.

ganduridelemn_scule_13

O trusa de accesorii pentru frezele electrice.

 

ganduridelemn_scule_11

 

Imi place mult sa improvizez, mai ales ca tipul acesta de coperti imi ofera aceasta libertate. Ba uneori, oferta copertilor o identitate, nu este una ca cealalta, nici ca realizare, nici ca design.

Da mai departe:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *