Sfaturi pentru alegerea, repararea și întreținerea podelei din lemn

Sfaturi pentru alegerea, repararea și intretinerea podelei din lemn

DE CE O PARDOSEALĂ DIN LEMN?

 

Pardoseaua din lemn, comparativ cu mocheta, pardoseaua laminată, cu placile ceramice sau pardoselile elastice, este cea mai naturală, izolatoare, rezistentă și aspectuoasă variantă în ceea ce privește amenajarea unei locuințe. Poate și cea mai scumpă.

Pardoseala de lemn, la fel ca orice este creat din lemn, are cele mai multe șanse de a trece testul timpului, iar dacă nu se deteriorează, devine chiar mai prețioasă odată cu vechimea.

 

foto: http://www.furniturehomedesign.com

 


 

 

CUM ALEGEM PARDOSEALA DE LEMN?  

 

Lemnul este un material destul de pretențios atât ca întreținere cât și din punct de vedere al prețului, motive pentru care alegerea pardoselii de lemn trebuie să se facă o singură dată și bine. Pentru alegerea pardoselii nu este nevoie să fii posesor al premiului Nobel, ci este suficient să știi cât mai multe informații despre spațiul care trebuie amenajat, iar cu aceste informații, într-un magazin specializat vei găsi varianta cea mai potrivită.

Iată câteva dintre lucrurile pe care trebuie să ți le clarifici inainte de a pleca la cumpărături:

Cât de utilizată este încăperea? În cazul unei încăperi foarte des utilizată, trebuie aleasă o pardoseală din lemn de esență tare. Este ceva mai scumpă , dar cel puțin ai siguranța că va rezista suficient de mulți ani încât să i se merite prețul

Cât de mare este umiditatea camerei? Lemnul nu este un prieten foarte bun cu apa. Toți cei care au avut parchet de lemn, știu cât de mare era problema în cazul unei inundații; parchetul incepea să se umfle imediat ce absorbea apa. Dacă încăperea are un grad de umiditate ridicat, fie optați pentru un lemn tratat contra umezelii fie optați pentru alte materiale, mai puțin afectate de apa și umiditate ( gresie sau piatră naturală )

Care este destinația camerei? Nu totul ține numai de aspect. Achiziționarea pardoselii trebuie să țină cont și de securitatea și sănătatea proprietarului. Este de preferat ca pardoseala să ofere o minimă protecție fonică și termică dar și protecție la alunecare.

Cât de ușor poate fi curățată pardoseala?

Cât de aspectuoasă este pardoseala? Trebuie să te asiguri că alegerea unei pardoseli din lemn nu te va obliga să îți redecorezi toată locuința. Pardoseala cu pereții, cu mobilierul și decorațiunile din cameră trebuie să fie în armonie, să se completeze unele pe altele. Vorbește cu un designer de interioare daca ai îndoieli la acest capitol

Cât de scumpă este pardoseala? Prețul este un factor decisiv în majoritatea cazurilor. Nu tot timpul cele mai scumpe produse sunt și cele mai potrivite pentru nevoia ta, dar nici cele mai ieftine materiale nu vor excela la capitolul calitate. Caută cele mai bune prețuri dar fără a face rabat de la calitate.  

 

 

TIPURI DE PARDOSEALĂ DIN LEMN

 

Sunt două categorii mari și late. Pe de o parte avem pardoselile din lemn masiv iar de cealaltă parte sunt pardoselile din lemn stratificat.

Cele din lemn masiv, evident sunt  “produsele bio” ale amenajărilor de interioare. Frumoase, durabile și usturătoare pentru buzunar.

Pardoseala din lemn stratificat este realizată prin suprapunerea mai multor straturi din lemn, dintre care stratul superior este de obicei cel din lemn de esență tare.

 


 

REPARAREA, CURĂȚAREA ȘI ÎNTREȚINEREA PARDOSELEI DIN LEMN

 

Orice produs este frumos când este nou, chiar și o scurtă perioadă după achiziționare. Misiunea cea mai grea este aceea de întreținere a lemnului.

Lemnul este elastic, rezistent la lovituri și căderi, dar și atunci când apar zgărieturi, fie de suprafață sau mai grav, de adâncime, aceste sunt foarte evidente. Ca și în cazul achiziției, de data aceasta este bine să aveți cât mai multe informații despre tipul de lemn din care este realizată pardoseala, tipul de tratament care i-a fost aplicat și stratul superior, lacul, care are menirea de a feri parchetul de lemn de zgârieturi.

Dacă ați observat zgârieturile în timp util și acestea încă sunt de suprafață, trebuie doar să refaceți stratul de protecție. Locul se finisează cu un nou strat de lac sau email.

Pentru zgărieturi mai adânci, la magazinele de specialitate se găsesc kituri speciale de reparare, dar este bine să cereți părerea unui specialist, care va știi să vă indice tratamentul potrivit.  

Cea mai bună protecție pentru pardoseala din lemn este prevenirea deteriorării. Lemnul este o materie organică care reacționează la factorii externi.

Tratamentele aplicate au menirea de a opri lemnul “să lucreze”, sau cel puțin să îi încetineasca procesul, dar ține și de noi cum putem ajuta acest proces. Întreținerea lemnului este relativ simplă.

Se folosesc tot timpul cârpe moi iar aspirarea nu se face cu perie abrazivă.

Petele se șterg imediat ce sunt observate.

Pardoseala din lemn trebuie întreținută și prin administrarea unui nou strat protector ori de câte ori apar zgărieturi sau după ce luciul începe să se piardă.  

 

Da mai departe:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *