Solutii simple pentru slefuirea manuala a suprafetelor de diverse forme

Solutii simple pentru slefuirea manuala a suprafetelor de diverse forme

Folosirea hartiei abrazive sau a șmirghelului în procesul de finisare al unui obiect, este cunoscută de toată lumea. Nu ma refer acum la slefuirea cu mașini electrice, ci mă refer la șlefuirea unor suprafețe  relativ mici sau poziționate în așa fel încât locul să nu permită folosirea unei scule electrice. În aceste situații, șlefuirea trebuie făcută manual.

Obiectele de dimensiuni mai mici, pentru o șlefuire eficientă, este bine să fie prinse în menghină.

 

Ce ne facem in situațiile când avem suprafețe de diverse forme?

 

Iată câteva sugestii:

 

1. SUPRAFEȚE PLANE

Este suprafața care dă cea mai puțină bătaie de cap în ceea ce priveste șlefuirea ei, deși dacă nu se face cu suficientă grijă, poate duce la deteriorarea ei. Pentru finisarea unei suprafețe plane, este bine să se folosească o bucată de lemn  de formă paralelipipedică care poate fi ținută în mână fără efort și fără să provoace un disconfort. Această bucată de lemn se învelește într-o bucată de șmirghel cu granulația dorită.

Mișcarea trebuie să fie tot timpul în lungul fibrelor de lemn. Folosirea șmirghelului perpendicular pe linia fibrelor lemnoase, va duce la apariția unor zgârieturi minuscule, dificile de scos mai târziu și vor râmâne vizibile dacă se va folosi un lac transparent.

Ca o sugestie generală, obiectele din lemn nu ar trebui să aibă margini ascuțite. Chiar dacă se dorește o muchie care să pară foarte ascuțită, e bine să fie șlefuită cu o hârtie abrazivă foarte fină.

 

PROIECT 3D smirghel suprafata plana

 

2. SUPRAFEȚE CURBE SAU CIRCULARE

Hârtia abrazivă nu este rigidă. Astfel cu puțină imaginație, folosindu-ne de diverse obiecte pe care le avem la îndemână, putem să curbăm șmirghelul după forma suprafeței.

De exemplu, pentru o suprafață curbă, se poate folosi o bucată de țeavă de plastic, rămasă de la alte lucrări din gospodărie. Hârtia abrazivă se înfășoară în jurul țevii și astfel se poate finisa suprafața care ne dă bătaie de cap.

 

PROIECT 3D smirghel suprafata curba

 

Pentru un obiect cu sectiune circulară, metoda este asemănătoare. Înfășurăm o bucată de lemn în șmirghelul cu granulația dorită. Cu o mână ținem obiectul de șlefuit, iar cu cealaltă  hârtia abrazivă. Lucrarea se face cu ambele mâini. Cu una se rotește obiectul în timp ce cealaltă șlefuiește.

 

3. SUPRAFEȚE CONCAVE SAU CONVEXE

Deși pare mai complicat, și aceste suprafețe își au “nașul” lor.

Se poate improviza o un mic suport pentru hârtia abrazivă, de forma concavității sau convexității obiectului.

Se poate realiza relativ ușor, din lemn moale. Nu este nevoie să fie perfect finisat, rolul lui fiind doar acela de a da formă hârtiei abrazive.

 

PROIECT 3D smirghel suprafata convexa

 

 

Da mai departe:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *