M-am suparat pe BRD

Totul a inceput acum vreo 2 saptamani  cand ajungand pe la oras, am avut nevoie sa schimb niste bani. Aveam de ales intre bisnitari si banca. Am zis ca sa fiu corect si sa optez pentru varianta a doua. Prima banca iesita in cale, m-am gandit  eu,  cea mai rapida cale de a-mi rezolva problema. Ajung la ghiseu, dau banutii si buletinul cum stiam ca e regula si dintr-o data ma loveste intrebarea : “Ce studii aveti?” Poate ca in mod normal nu as fi ezitat sa raspund intrebarii, dar chiar atunci nu m-a prins cucoana respectiva intr-o pasa prea buna. “Ce legatura au studiile mele cu schimbul valutar?”o intreb eu. Imi explica ca datorita schimbarii buletinului, trebuie sa updateze si informatiile despre mine. Ii spun ca nu vreau sa dau date despre mine, chiar daca acum cativa ani luasem un  imprumut de la ei. Ii mai spun si ca ce au vrut sa stie atunci le-am spus, dar acum am  nevoie doar sa schimb niste euro in lei (macar de ar fi fost vreo suma demna de luat in considerare si care sa merite obtinerea de informatii personale). Imi tranteste o hartie ca sa dau o declaratie cum ca nu doresc actualizarea informatiilor persoanale. Bun, am scris ce a trebuit sa scriu, mi-a schimbat banii si totul imi parea asa parca desprins dintr-un film cu judge Dredd, dintr-un viitor unde totul trebuia masurat, cantarit, catalogat si justificat.

Povestea nu s-a incheiat, totusi, aici. Ieri m-am dus cu aceeasi problema. Alta cucoana, aceeasi situatie. Cerere de actualizare, ii spun ca am dat deja o declaratie dar hop!, “aia era pentru tranzactia trecuta”, imi spune ea. Doamna draga ,ii spun, doar schimb niste bani, nu iau imprumut. Cu nonsalanta imi spune ca nu e obligata sa imi schimbe daca nu ii dau informatiile alea personale care nu aveau nici o legatura cu schimbul valutar.

Am iesit furios, nu atat pentru situatie cat pentru faptul ca am pierdut jumatate de ora cu statul la o coada ca sa imi confirm inca o data ca libertatea pe care o vocifereaza unii, este doar o iluzie.

Ma deranjeaza ca trebuie sa justific optiunea mea de a oferi sau nu informatii despre propria-mi persoana, mai ales daca informatiile cerute nu au nici o legatura cu activitatea ce se desfasoara. Sunt dispus sa lupt pentru aceasta libertate de a alege, chiar daca asta ar insemna marginalizarea si lipsirea de anumite servicii. Poate ca asta e ceea ce ma face om, unic si irepetabil, aceasta putere de a alege.

Ma intreb, daca in lucruri marunte imi refuz aceasta calitate, ce ma fac atunci viata chiar va depinde de o alegere pe care trebuie sa o fac? De unde va iesi aceasta tarie, daca nu tot din mine, intarita de micile alegeri de zi cu zi?

Da mai departe:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *