Tutoriale pentru începători. Folosirea uneltelor de mână de bază în sculptura în lemn

Tutoriale pentru incepatori - Folosirea uneltelor de mana de baza in sculptura in lemn

Sculptura în lemn, căreia încep să îi duc deja dorul, este o activitate recreativă foarte complexă. Pare complicată atunci când ești începător, iar după ce începi să simți lemnul, să te obișnuiești cu uneltele, dintr-odată activitatea se transformă într-una creativă și recreativă.

Figurile stângaci realizate la început, după o oarecare perioadă se transformă în figuri a căror formă o recunoști, pentru că a ieșit din propria ta imaginație și te bucuri că ai reușit să “aduci la viață” un simplu gând.

Personal, nu am avut și încă nu am toate sculele de sculptură posibile. M-am axat mai mult pe cioplirea coperților de lemn pentru cărțile ce le realizam (la care iarăși le duc dorul), dar eram foarte interesat ca și începător (încă mă consider) de tehnicile folosite de cei cu experiență în domeniu. Prima unealtă pe care eu am folosit-o a fost un cutter simplu, metalic, pentru că cele de plastic se rupeau.

Tutorialele pe care le-am pus mai jos nu sunt printre cele mai bogate în explicații, dar sunt scurte și arată trei dintre cele mai folosite scule pentru sculptura în lemn: cuțitul pentru cioplit și detaliere și cele două dălți de mână, cu lamă cu profil în V și în U.

 

Folosirea cuțitului pentru cioplit

 

 

Folosirea dălții de sculptură în lemn, cu lamă în V

 

 

Folosirea dălții de sculptură în lemn, cu lamă în U

 

 

Da mai departe:

One thought on “Tutoriale pentru începători. Folosirea uneltelor de mână de bază în sculptura în lemn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *