Vintage – nou sau vechi?

Toate fluviile curg în mare, dar marea nu se umple, căci ele se întorc din nou la locul din care au plecat. Toate lucrurile se zbuciumă mai mult decât poate omul să o spună: ochiul nu se satură de câte vede şi urechea nu se umple de câte aude. Ceea ce a mai fost, aceea va mai fi, şi ceea ce s-a întâmplat se va mai petrece, căci nu este nimic nou sub soare.

Nimic nu e nou sub soare, spune la Ecclesiast, in Vechiul Testament al Bibliei.

Ai observat că tot așa-zisul “nou“, indiferent de domeniu, are ceva din trecut? Moda revine tot la câțiva ani. Mobilierul se mai ajustează pe ici pe colo, devenind simplu și colțuros, parcă mulat pe vremurile dominate de tehnică. Totuși peste toate acestea, îmi pare mie, că valorile sunt date tot de trecut.  E precum omul, ale carui alegeri l-au făcut ceea ce e azi, dar ale cărui alegeri au fost bazate pe ceea ce a făcut în trecut. Esența.

Cam încurcata treabă, dar e suficientă și o analiză chiar și de suprafață a lucrurilor pentru a vedea că cele ce au fost realizate în trecut au fost mult mai de calitate decât cele făcute pe bandă rulantă, în ziua de azi.

Am găsit la sat, piese de mobilier vechi, simple, bătrănești în aparență, dar cu toate acestea la colțuri aveau sculptate câteva flori mărunte. Puțin restaurat și ar arăta mai bine decăt orice mobilier de mii de euro din magazinele selecte de mobilier. Am văzut cărucior de copii vechi de peste 85 de ani care arăta mai interesant decăt orice model modern de cărucior din plastic de doi lei.

Majoritatea mobilierului din zilele noastre este din PAL, lucru care nu este rău în sine, dar cu siguranță nu va fi un mobilier care să fie expus peste 100 ani în vreun anticariat, din simplul fapt ca nu va face față probei timpului.

Extravaganța și noul fiecărei epoci , și-au găsit nișele lor de fiecare dată, dar în istorie nu au lăsat amprente prea adănci.

 

 


Nu știu dacă am ajuns sau dacă voi ajunge la vreun răspuns, asta în cazul în care ar avea o relevanță găsirea unuia, dar cert e că tot mai multă lume se întoarce spre origini, dacă pot spune așa.

Sunt tot mai mulți cei care au renunțat la oraș în favoarea satului. Sunt tot mai multi cei care preferă un mobilier second-hand din lemn masiv , decât un mobilier nou din pal, la care trebuie să se gândească de două ori dacă să îl mute din loc sau nu , ca să nu se destrame.

Multe firme  au avut curaj și au întors un ochi înspre trecut, înspre lucruri care candva au făcut istorie. Atunci făcute manual, acum realizate de mașinării e prea puțin important. Firme producătoare de jucării produc nu numai jucării cu personaje din filmele de desene animate, ci și jucării simple de lemn ca acum 50-60 ani. Găsești in magazine și ceasuri Casio, din acelea cu brățară de metal și cronometru, care erau la modă prin anii 80. Tot felul de ceasuri de birou vintage, scaune ca acum 50 ani iar ce mi-a placut, am văzut varianta modernă a unui radio la care ascultau si bunicii noștrii.  

 

Varianta originală

 

radio vintage
radio vintage

 

Varianta modernă

 

Radio retro vintage

 

Audrey Hepburn spunea frumos cum că “eleganţa este singura frumuseţe care nu se ofileşte“.

 

Poate că aceasta este caracteristica principală a lucrurilor aparținând vremurilor de demult și totuși încă vii și apreciate: ELEGANȚA.

 

Așa că revin la întrebarea din titlul: Vintage – nou sau vechi?

 

Da mai departe:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *